Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

GLAM ( POSER) METAL ! ! ! !

Η στάμπα του glam δεν ήταν μόνο τα ρούχα και το attitude... Ηταν ο ρυθμός της μουσικής, το rock 'n' roll feeling, ο στίχος που απευθυνόταν στους εφήβους όλου του κόσμου, χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε την oυσιαστική (και όχι υποκριτική) απελευθέρωση από κάθε είδους (και φυσικά και σεξουαλικές) προκαταλήψεις. Το glam rock καταρχήν έβαλε τέλος στα εικοσάλεπτα (πολλές φορές επικά, αλλά κάποιες φορές ανούσια) κομμάτια και τόλμησε να φανεί κυριολεκτικά Out και kitsch. Οι ομοφυλοφιλικοί υπαινιγμοί και οι περίεργες ενδυματολογικές προτιμήσεις του David Bowie, των Sweet, των Slade, χλευάζονταν από την πλειοψηφία των μεγάλων ηλικιών, και αυτό αύξανε τη δύναμη του νεανικού κινήματος που θέλησε να αποφύγει το αδιέξοδο των ουτοπικών ονείρων των 60s.
Παράλληλα, ονόματα όπως οι Sweet, οι T-Rex ή ο Alice Cooper , ενέπνευσαν και το punk κίνημα που θα ακολουθούσε.
Ποιοί όμως πρωτοστάτησαν στο glam rock κύμα; 
O David Bowie ήταν ένας από αυτούς. Εφήυρε το εξωτικό, υπεράνθρωπο, εξωγήινο, μεταφορικό ήρωα-alter ego του, Ziggy Stardust, την ενσάρκωση της τελειότητας, η οποία όμως δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεπέσει, και γι'αυτό "πέθανε" την κατάλληλη στιγμή. Κορυφαία μορφή του glitter rock ήταν όμως ο Mark Bolan. Υπερβολικά εγωιστής, φιλόδοξος, sexy και εξαιρετικά ταλαντούχος στα pop συνθετικά και φωνητικά καθήκοντά του, έφερε τους T.Rex στην πρώτη θέση της glam αναμέτρησης. O Bolan ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες των 80s και των 90s. O Brian Molko των Placebo, o Jarvis Cocker των Pulp, ο Boy George, ακόμα και ο απόλυτος 80s star Morrissey, λάτρεψαν την επιμονή, το style, το έμφυτο star χάρισμα του.
Από κει και πέρα, υπήρχε ο ακαλαίσθητος Gary Glitter, οι διασκεδαστικοί Slade και η τριάδα Sweet, Mud και Suzi Quatro. Oι τελευταίοι οφείλουν την επιτυχία τους στο αχτύπητο δίδυμο Chinn / Capman, οι οποίοι και έγραφαν τα κομμάτια τους, αλλά και έκαναν την παραγωγή. Οταν οι Sweet για παράδειγμα δοκίμασαν να απεξαρτηθούν (προς το τέλος) από τα συνθετικά δεσμά τους, το παιχνίδι χάθηκε για τα καλά... Τέλος, καλλιτέχνες όπως ο Iggy Pop, o Alice Cooper, o Lou Reed, οι Roxy Music, o Elton John χώθηκαν στο glam παιχνίδι, αλλά έδειξαν να προσαρμόζονται και μετά την πτώση της μουσικής αυτής κίνησης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου